Kompleksowy audyt regulaminu sklepu lub serwisu internetowego. Sprawdzamy również umowy

Co to jest RODO? Co nasz czeka w maju 2018 roku

Co to jest RODO? Co nasz czeka w maju 2018 roku

By on Lut 24, 2018 in Blog o audytach | 0 comments

RODO, czyli unijne Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych to spora zmiana w zakresie
ochrony danych osobowych. Już 25 maja w życie i niejako dokona małej rewolucji na tym polu.

Dlaczego? I co tak naprawdę zmieni?

  1. Administratora Bezpieczeństwa Informacji, czyli ABI zastąpi Inspektor Ochrony Danych
    Osobowych, czyli IODO, którego powołanie w przeciwieństwie do ABI nie będzie dobrowolne,
    a obowiązkowe;
  2. Od teraz podejście do ochrony danych osobowych ma stać się proaktywne, tzn. musi być
    uwzględnione już na etapie projektowania usług, czy produktów. Ma się stać standardem dla
    wszystkich podmiotów, które dane te przetwarzają;
  3. Podmioty przetwarzające dane muszą stale oceniać ryzyka wynikające z całego procesu, a w
    wypadkach szczególnych ocenie podlegać będą także jego skutki;
  4. Korzystne zmiany dla grup kapitałowych – będąc współadministratorami danych mogą oni
    wspólnie planować i wdrażać działania na rzecz ochrony danych osobowych – będzie mógł
    być powołany wspólny IODO, a dzięki temu, że RODO ujednolica prawo związane z ochroną
    danych osobowych na terenie całej UE to w przypadku, gdy grupa kapitałowa łączy ze sobą
    spółki z wielu krajów to formalności mogą być załatwiane w dowolnym miejscu;
  5. Powstanie instytucja procesora – podmiotu, który w imieniu administratora danych
    przetwarzać będzie dane;
  6. Pojawią się także kary dla tych, którzy do zasad RODO się nie dostosują – straszy się sumami
    rzędu 20-stu milionów euro, czy 4-oma % średniego obrotu z poprzedniego roku, ale
    oczywiście wszystko będzie dostosowane do wielkości przedsiębiorstwa i skali wykroczeń;
  7. Jeżeli dojdzie do jakichś naruszeń, tudzież zagrożeń wobec procesu przetwarzania danych
    trzeba zgłosić to do GIODO w ciągu 72-óch godzin.
  8. RODO zwiększa także prawa obywateli – mają mieć oni możliwość dowiedzenia się, jak
    przetwarzane są ich dane, przeniesienia ich do innego podmiotu lub nawet prawo do bycia
    zapomnianym;
  9. Poszerza się katalog danych wrażliwych – pojawią się tam dane genetyczne oraz
    biometryczne;
  10. Ograniczenia procesu profilowania – od teraz działania takie wymagają zgody klienta, bez niej
    proceder ten nie będzie możliwy;
  11. Formularze zgód zostaną rozszerzone o dodatkowe informacje, takie jak: prawo do
    przeniesienia danych, czas przechowywania, plany przekazania ich do podmiotów trzecich.

 

RODO niesie ze sobą wiele zmian, na które wszystkie podmioty przetwarzające dane osobowe w
celach innych niż domowe, czy osobiste muszą być gotowe. Będzie to niemała rewolucja, gdyż nie
dojdzie do żadnego okresu przejściowego i wszystkie modyfikacje wchodzą w życie wraz z RODO,
czyli już 25 maja 2018 roku. Warto być gotowym do tego czasu.

Ekspert z serwisu OsoboweDane.pl

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *